”Det blev handgemäng” på Italienska klubben under musikulinarisk rundtur i Gamlestaden!!!
Vi
 kommer länge få höra om den dagen. En fajt man sent kommer att glömma. 

Visst låter det som det kommer bli slagsmål och visst är det så många av oss är vana att läsa bedrövliga rubriker om vad som händer i förorterna kring Göteborg. Ganska tröttsamt för oss som bor här då vi ser så mycket mer trevligt att lyfta fram. Vilt blir det från scen, det vill vi löva men under föreningen ÖGATs guidade rundturer bland det spännande föreningslivet i Gamlestaden strömmar endast en trygg kärlek för hooden där vi bor, lever och verkar i. 
ÖGAT är en nystartad ideell förening som verkar för kreativitet, skaparlust och en positiv samvaro i den expansiva stadsdelen Gamlestaden.
Namnet ÖGAT är en
 förkortning av ”Östra Göteborgs alternativa träffpunkt” och från föreningens lilla kontor i Medborgarhuset i Gamlestan nätverkar medlemmarna med föreningslivet i hela (Nord)Östra Göteborg.
Det tar tid att lära känna olika föreningar och det personliga mötet är ett måste för att få igång ett förtroende mellan varandra samt intresse kring gemensamma samarbeten.
Vi tittar på de delar i föreningslivet som naturligt går samman med vår egen kreativa verksamhet och den mer publik för allmänheten samt gärna i sammarbete med instutioner, kommunal verksamhet, stadsfestivaler eller organisationer från centrum av Göteborgs kulturliv som ingår i vårt kontaktnät.
Mer om oss och vårt arbete kan ni läsa på vår hemsida www.ögat.net
Åter till vår kommande programpunkt. Tack vare ett Interkulturellt stöd från Göteborg stad och mycket eget ideellt arbete är vi stolta och glada att kunna presentera vår tredje afton av totalt sex planerade Musikulinariska rundturer bland föreningsmyllan kring Gamlestan.

11 FEB: MUSIKULINARISK RUNDTUR #3
MEZEBUFFÉ / GUIDE / ”DET BLEV HANDGEMÄNG” (Konsert) / ANTIPASTO / BAR / VJ: Catfish / DJ: Christoffer Johansson
I stadsdelen Gamlestaden besöker vi den arabiska föreningen Bab Al Hara och den italienska föreningen Casa degli Italiani. Det här är en rundtur för dig som vill veta mer om hur detta föreningsliv i Sverige är organiserat och hur maten smakar och tillagas. På köpet får du träffa många människor som representerar sitt kulturarv i sitt nya hemland och är stolta över den rikedom som det ger Sverige. Vår guide Lena Torquato Lidén (nuvarande producent på Folkets Hus Hammarkullen, tidigare 13 års erfarenhet som kultursekreterare i Borås och Alingsås samt boende i Gamlestaden) som vart med och utveckla dessa rundvandringar under ett års tid följer er och introducerar till dem som driver föreningarna. Den nystartade kulturscenen ÖGAT (Östra göteborgs alternativa träffpunkt) har tillsammans med Lena och föreningarna vi besöker kryddat vandringen lite extra just för er, med livemusik, filmprojektioner och överraskningar, varmt välkomna!
Du behöver inte åka till ett annat land för att få semesterkänsla. Allt finns här.

Tider:
18.00 Vi möts upp tillsammans vid spårvagnshållplatsen: SKF och tar en varm välkomstdrink på stående fot.
Vi vandrar sedan tillsammans i rask takt till medborgarhusets innergård för det första stoppet på en arabisk förening..

18.30 BAB AL HARA (Arabisk förening) – MEZE (Middagsbuffé)
På Bab Al Hara får vi prova arabiska mezerätter och får chansen att tala med våra nyanlända svenskar från Syrien och många andra arabisktalande länder. Det är en religiöst obunden förening där man också kan spela kort, kolla på fotboll och röka vattenpipa. Inredningen är traditionell. En av Göteborgs skickligaste keyboardister framför både traditionell och moderna arabiska låtar medans vi äter tillsammans.
www.babalhara.se

19.30 ITALIENSKA KLUBBEN Casa degli Italiani – Bar / konsert med bandet DET BLEV HANDGEMÄNG / Vj: Catfish/ Dj: Christoffer Johansson
Casa degli Italiani är en samlingsplats för italienare bosatta i Göteborg. Vi berättar lite om historiken för denna gamla förening som startade 1964 då SKF behövde mer arbetskraft. Lokalen är sobert inredd med en lätt funkis stil med bar, scen, matbord och äkta italienskt kök.
VJ: Catfish presenterar ett suggestivt filmkollage med Italienska kopplingar.
Dj: Christoffer Johansson vänder gammal vinyl i mono.

DET BLEV HANDGEMÄNG

Skrivet om bandet:
Recension ur Göteborgsposten, Betyg 4 av 5 fyrar

“..Med ett sprucket pa, sargade stärkare och en gammal Elvis-mik står de där och spottar fram träskblues som om det inte fanns någon morgondag. De krängande, kantiga låtarna eggar publiken till världens barbrawl och när uppträdet väl är i gång drar sig inte bandet själva för att börja svinga. Autentiskt så det förslår.” – Daniel Claesson

VIDARE CITAT UR LOKALBLADET:

”Bland det tråkigaste som finns är att fråga ett band om deras bandnamn. Men när det handlar om Det Blev Handgemäng så känns det nästan tvunget. Så kan man gå vidare efter det.

– Vi flörtar ju mycket med gamla tider kan man säga, och gillar att ha den typen av kläder och så, dels privat och dels med bandet. Tidsandan i uttrycket passar vad vi håller på med kan man säga. Det illustrerar också att det blir röj när vi spelar, säger Elin Engberg som spelar ståbas och sjunger i bandet.

Ska det generaliseras så spelar Det Blev Handgemäng blues. Eller country. Eller bluescountry.

– Vi spelar något slags americana roots-musik med inslag av våra egna personligheter. Det är svårt att säga att vi spelar en viss typ av blues, vi spelar vår egen, säger Elin Engberg.

Det är på många sätt både uppfriskande och intressant med ett ungt band som nischat sig på en musikstil som inte innehåller hippa elgitarrer och converseskor, eller för den delen någon synt. Elin Engberg själv tycker att det är viktigt att föra bluestraditionen vidare, ….” Lisa Stevik – GP

PÅ SCEN:
Elin Engberg: sång, kontrabas
Christoffer Johansson: sång, gitarr, banjo
Emanuel Svensson: trummor

www.handgemang.com

Priser:
MUSIKULINARISKRUNTUR #3
Paketpris för rundvandring, guide, välkomstdrink, Buffé på Bab Al Hara, Antipasto, konsert och VJ, endast 250kr för hela rasket!
Endast förköp till detta event: Billetto.se

Entré till ITALIENSKA KLUBBEN (Casa degli Italiani) 19.30- (bar/konsert/VJ) Entré 60kr Betalas Kontant i dörren – OBS! Föranmälan är obligatorisk för att komma in på endast klubben, anmäl dig via länken här: https://goo.gl/sfQc7d

Arr: ÖGAT (Östra Göteborgs Alternativa Träffpunkt)
I samarbete med Bab Al Hara, Casa degli Italiani , GAFF, ABF, Göteborg Stad