29 NOV | ÖGAT LIVE / KOLONI Stella Chiweshe (Glitterbeat, Zimbabwe) – INSTÄLLT pga COVID

ÖGAT LIVE & KOLONI presenterar:
Stella Chiweshe (Glitterbeat, Zimbabwe)
Livekonsert och intervju med Stella Chiweshe. Allt livestreamas via Ögat facebooksida och vi kommer även sälja några unika biljetter till konserten.
Förköpslänk kommer upp här inom kort.
Tider: kl.19.00-20.00
Plattform:

https://www.facebook.com/ogat2016
ÖGAT LIVE och Koloni stöttas av Kulturrådet, Göteborg Stad Qtech samt ABF Västra Götaland,
STELLA CHIWESHE
(Glitterbeat, Zimbabwe)
Stella Chiweshe är en sann afrikansk musikikon och Zimbabwes mbira-mästare. Hon började som ung flicka lära sig spela tumpianot, mbira, ett heligt instrument som var tabu för kvinnor i 60-talets Rhodesia. Hon är nu aktuell med en fängslande samling av tidiga singlar utgivna på Glitterbeat Records.
Stella Chiweshe trotsade allt motstånd från såväl kyrkan, den brittiska kolonialmakten, som från släkt och vänner när hon som ung började spela mbira. Instrumentet användes främst i religiösa ceremonier och den som spelade kom i kontakt med förfäderna. Hon fick snabbt ett rykte och anlitades flitigt i hemlighet, eftersom musiken var förbjuden under kolonialtiden.

Med Zimbabwes självständighet 1974 fick hon internationellt erkännande och en välförtjänt karriär. Den 72-åriga Stella Chiweshe är en pionjär inom många områden. Hon introducerade inte bara kombinationen av mbira och marimba i ljudbilden av det moderna Zimbabwe, utan hon är dessutom den enda kvinnan i sitt hemland som leder ett eget band och har kontroll över sin egen karriär.
I september 2018 släpper hon sitt första album på mer än ett decennium, ”Kasahwa”. Det är en fantastisk samling av de tidigaste inspelningar från 70-talet och början av 80-talet, material som hittills inte har hörts utanför Afrika. Avskalat och ensam på scenen kommer Stella Chiweshe förtrolla oss med sin sång och musik.