8-10 okt Docktillverkning i papiermache.

Nu är det dags att bjuda in till workshop med nästa spännande workshopledare. Katia Ibarra Valdes är en mexikansk slöjdare med verksamhet i Göteborg. På denna workshop kommer vi att göra enkla marionettdockor med tyg som underdel, i México kallas de Catrinas. De som hinner kommer vi även att göra Diablitos, en ledad dock djävul (Judas) som symboliserar det djävulska inom oss, (det är vanligt att man gör Diablitos under påsk i México.) Papiermache är ett nationalhantverk i México, alla får lära sig grunderna i hantverket ”Cartoneria” från barnsben. Som vuxen har Katia gått som lärling hos professionella Cartoneros i Mexico och hon har som drivkraft att lyfta det fantastiska konsthantverket i Sverige. Katias syfte är att bygga broar mellan båda ländernas hantverk och hon har bland annat workshops på Världskulturmuseet i Göteborg sedan flera år tillbaka. I Sverige har hon fördjupat sig i hantverk genom diverse utbildningar och verksamheter genom åren. Vi får under helgen inblick i papiermache teknik, te x lappteknik som gör föremålen hållbara och lätta och hur man kan bygga upp former på ett enkelt sätt, vi kommer även att lära oss göra eget lim (engrudo) som är skonsam för händerna och tillverkas av sådant som de flesta har hemma i sitt skafferi. Allt material som behövs finns på plats men om du har textil du vill använda till kläder så ta gärna med det, kanske du har en trasig favoritskjorta eller örngott som kan få leva vidare genom dockan. Det finns heller inget krav på att figurerna just måste ha formen av Catrinas eller Diablitos, du kanske te x vill göra ett djurhuvud eller ett mini you istället. Workshopen börjar på fredag kväll 8/10 och slutar på söndag 10/10 då Ögat har sitt Öppet hus ”Öppna Ögat” kl 14-18. Under Öppna Ögat visar Katia bilder och berättar om sin tid som Cartonero, då visar vi även upp våra nytillverkade dockor för allmän beundran.

Pris: 700kr för hela helgen
Tider:
Fredag kl:18-21
Lördag kl:12-18
Söndag kl 11-16
Uppvisning Söndag kl:16
Smsa anmälan med din mailadress till Nella 0762 682495.
Du kommer att få ett välkomstmejl med info som bekräftelse av din plats (obs Ögat är inte stort så det är först till kvarn som gäller)
Kort om Ögat: Vi är stationerade i Gamlestaden, Göteborg och är en ideell förening med verkstäder och evenemang genom olika projekt.
Vi kan göra denna helg med föredrag och utställning tillsammans med fantastiska konstnärer
tack vare projektbidrag från Gbg Stad och ABF Västragötaland.